open de homepage
^(homepage)

Nieuws

nov 2017

Wintersluiting en ...

Met ingang van november 2017 is het fort in de winterslaap gegaan.

In 2018 wil Natuurmonumenten ruimte geven aan Isi de Jongh voor evenementen op het fort. Maar... Natuurmonumenten wil ook graag met vrijwilligers verder om het verhaal van het fort levend te houden. Hoe precies, dat wordt tijdens de wintersluiting uitgewerkt.

Alle verdere informatie kunt u vinden op de website van Natuurmonumenten

sep 2017

Vrijdag 6 t/m zondag 8 oktober: 3 muzikale dagen in het kader van "Spykerboor speelt"

Een gezamenlijk initiatief van Isi de Jongh, Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

PROGRAMMA

- Vrijdag 6 oktober om 20:00 uur – Olivia Doflein & friends Volgeboekt!
- Zaterdag 07 oktober om 15.00 uur – Ingrid van Dingstee (viool)
- Zaterdag 07 oktober om 20:00 uur – Matilde Loureiro (viool) en Patrick Karten (cello)
Een kaartje voor één van bovenstaande kamermuziek concerten kost € 20,- p.p. (€ 17,50 voor leden Natuurmonumenten)

- Zondag 08 oktober om 11:00, 12:30, 14:00 uur – OERRR Familieconcert ‘Dierenvrienden’
Een kaartje voor een familieconcert kost € 12,50 per gezinslid (€ 10,00 voor leden Natuurmonumenten / OERRR ).
Iedereen is zondag welkom op het fort tussen 10.30 en 17.00 uur. Je kaartje geeft toegang tot de verschillende activiteiten rondom het fort.

Tevens is er lekker eten uit de streek op 6 EN 7 oktober. TABLE D’HÔTE SPYKERBOOR...
Diner 6 oktober van 18:00 tot 20:00 uur – € 25,- p.p.
Lunch 7 oktober van 13:00 tot 15:00 uur – € 15,- p.p.
Diner 7 oktober van 18:00 tot 20:00 uur – € 25,- p.p.

Voor alle verdere informatie, reserveringen en boekingen: klik hier!    

sep 2017

"14-18, Achter De Waterlinie" was een groot succes!

Een bedankje van Ab Gietelink, producent, delen we hier graag:

Beste partners 14-18,
De Nomade karavaan sloeg haar tenten op in Fort Spijkerboor. Het naderende regenfront bedreigde de Open lucht voorstellingen.

Een authentieke stretchtent met houtenvloer en tribune gaf uitkomst.

Geweldig dat die Noord-Hollanders met stromende regen allemaal komen naar Fort Spijkeoor en de tribune helemaal vol zit met publiek gewikkeld in Nomade-paardendekens... Barre 1e wereldoorlog omstandigheden, maar mooie ontvangst en applaus. Zaterdag werden we beloond met mooi nazomerweer en wederom uitverkochte tribune.
       

aug 2017

3 Speeldagen voor de reprise van "Achter De Waterlinie"

Op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 september om 20.30 uur ist het op Fort bij Spijkerboor genieten van het uiterst fascinerende theaterstuk dat speelt in de eerste wereldoorlog. Op de perfecte locatie nota bene. Speciaal voor dit doel wordt een tribune en een podium aan de keelzijde van het fort ingericht (de zijde zichtbaar op het homepageplaatje). Wie het meebeleeft zal geen moment spijt hebben van die 17,50 Euro toegang. Boeken via Theater De Purmaryn. Meer info: klik hier
       
aug 2017

Zaterdag 2 september: Spykerboor Proeft

Het volgende evenement van Isi de Jongh, bedenker van OERRR voor Natuurmonumenten, is in aantocht. Allemaal komen!!! het wordt leuk en lekker voor jong en oud!!!

juni 2017

Plekmakerij Spykerboor

Isi de Jongh, bedenker van OERRR voor Natuurmonumenten, heeft zich sterk gemaakt voor enkele "pop up evenenmenten" op Fort bij Spijkerboor. Hij begint er mee op za 17 juni en zo 18 juni in combinatie met Mooi Linieland: het evenement "Spykerboor Opent" . Hij heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat Fort bij de Jisperweg open gaat. We zijn reuze benieuwd! En vooral allemaal komen, er is voor jong en oud veel te beleven!

Facebook: https://www.facebook.com/spykerboor/
Website voor het programma en meer info: www.spykerboor.nl

april 2017

Nieuw in seizoen 2017

Essen en populieren zijn gekapt aan de keelzijde van het fort, er is nu veel doorzicht. Dit is gebeurd in opdracht van Natuurmonumenten. Er was volgens Natuurmonumenten sprake van ongecoördineerde wildgroei. Er komt nieuwe beplanting die gebaseerd is op de authentieke beplanting rondom de forten. Het project kan deels gefinancierd worden uit de opbrengst van de houtkap.

De tentoonstellingen zijn verder uitgebreid en ingericht

De bezoekregeling is aangepast, er zijn nu alleen openstellingen. Vooraanmeldingen zijn niet meer nodig! Wie aan een rondleiding wil deelnemen, kan dit tijdens een openstelling bij de balie melden, er wordt dan gekeken op welk tijdstip (later op de dag) dit mogelijk is. We willen dit seizoen ervaren of op deze manier meer mensen van de enthousiaste verhalen van onze gidsen kunnen genieten.

Niet nieuw maar helaas toch waard om te vermelden: de bovenetage van de westvleugel met o.a. de historische was- en toiletruimtes, blijft gesloten op last van de brandweer. Natuurmonumenten gaat nog wel proberen met de brandweer tot een beter compromis te komen.

Om op termijn de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam als compleet UNESCO werelderfgoed "waterlinies" erkend te krijgen, worden ze nu meer als één geheel verder ontwikkeld. Dat ligt nu vooral in handen van de Stichting Liniebreed Ondernemen, ook voor ons fort.

okt 2016

Zaterdag 29 oktober: Nacht van de Nacht

Tijdens Nacht van de Nacht is het fort geopend vanaf 19.30 uur tot ca. 23.00 uur. Lijkt het u spannend om het fort te bezoeken terwijl de elektrische verlichting is gedoofd? Dan is dit uw kans. Dwaal door de gangen van dit prachtige vestingwerk, dat deze avond sfeervol is verlicht met kaarsen en olielampen. Het vormt het ultieme decor voor meeslepende verhalen. Bij helder weer is er vanaf het dak een prachtig zicht op de sterrenhemel, want Fort bij Spijkerboor ligt op één van de meest donkere plekken van Noord-Holland.

Kosten € 5,00 pp. Kinderen tot 12 jaar € 2,50

EXTRA, MET RESERVERING VOORAF:
Mysterieuze oude verhalen bij flakkerende licht op zaterdagavond 29 oktober.

Een enthousiaste Storytrail verhalenverteller neemt u mee door het fort en terug in de tijd. Een tijd, waarin soldaat Backx wordt gedrild door de sergeant. Waar onder de manschappen verhalen de ronde doen over de Beemster, toen die nog een wilde binnenzee was, met alle gevaren van dien. Heb je wel eens gehoord van het griezelige Groene Wijf? Dat zwom hier rond door de oude zee. Ze had geen benen maar alleen een vissenstaart. En van Platte Thijs, de gevreesde rover, die hier nog steeds schijnt rond te spoken?
Ga mee en wordt onderdeel van het avontuur! En laat je betoveren door het prachtige fort en zijn voormalige bewoners.

De eerste vertelling: 20.00 uur (speciaal voor de jeugd) en de tweede vertelling: 21.30 uur.
Reserveren van de tickets voor “Machtig sterke verhalen” via Storytrail: www.storytrail.nl/fort-bij-spijkerboor
Bij gebruik van de kortingscode: spijkerboor betalen deze avond volwassenen slechts €5,- en kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,50. Kinderen jonger dan 6 jaar hebben gratis toegang.

Wilt u op eigen gelegenheid door het fort dwalen dan hoeft u dus niet te reserveren en gelden dezelfde toegangsprijzen.
       

juli 2016

Evenementen zomer 2016: verhalen, markt en theater

Op 19 juli zijn we extra open in het kader van 20 jaar UNESCO Werelderfgoed.
Zondag 14 aug 14.00-17.00 is het storytelling time, zie Forten vol Verhalen. Hier de flyer.
Za 3 sep 9.30-16.00 is er een heuse kofferbakmarkt .
Wo 7, do 8 en vr 9 sep 20.30 neemt een theatergezelschap ons fort in bezit, als onderdeel van een tournee over 10 waterlinieforten. Dit veelbelovende spektakel (buitenproductie met theater en muziek) heeft als titel: 14-18, Wo I achter de Hollandse Waterlinie. Hier de flyer.

Binnen onze eigen muren is de fantastische 2e wereldoorlog collectie van Jan Wullink (3 vertrekken vol) nu ook te bezichtigen tijdens de vrije openstellingen!

Tip: combineer uw trip met het andere UNESCO Werelderfgoed De Beemster. Bezoekerscentrum Beemster, geopend dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 16:00 uur, van oktober tot april op vrijdag t/m zondag van 13:00 tot 16:00 uur.
       

mei 2016

Nieuwe expositie: Bunkers in beeld.

Betonnen verdedigingswerken in Noord-Holland, uit de periode 1914-1945. Deze expositie, ingericht door Remco Dank uit Wormerveer, bestaat uit foto’s met geschreven uitleg over de bunkers en hun locatie, aangevuld met kaartmateriaal. De expositie start op 5 mei en is tot eind oktober te zien tijdens alle openingsuren van het fort.

april 2016

April: Fort bij Spijkerboor opent officiëel zijn deuren!

Van vrijdag 15 april t/m zondag 17 april start officieel het fortenseizoen en wordt u door Natuurmonumenten tussen 11.00 uur en 17.00 uur van harte welkom geheten in het Fort bij Spijkerboor, het grootste fort van de Stelling van Amsterdam.

Het winterstof is uit de gangen geveegd en de zware ijzeren deuren zijn opengezet, zodat de frisse lentelucht zich door het fort kan verspreiden.

Ook dit jaar organiseert Natuurmonumenten, samen met enthousiaste vrijwilligers, weer rondleidingen en open dagen. Tijdens rondleidingdagen laten gidsen u kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut zien. Op de open dagen kunt u het fort op eigen gelegenheid verkennen en zien onder welke omstandigheden zo`n 100 jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk moesten leven. Beelden, licht en geluid doen vermoeden dat het fort niet alleen vroeger was bewoond...

Bovenop het fort heeft u een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water gezet konden worden. De gids laat u zien hoe dat in zijn werk ging. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland!

Het terrein om het fort is zeker ook een bezoek waard. Het unieke natuurgebied is een paradijs voor planten en dieren. Over het buitenterrein is een wandeling om de fortgracht mogelijk.

Puzzeltocht
Het
fortenseizoen wordt dit jaar in het Fort bij Spijkerboor geopend met de primeur van een leuke fotopuzzeltocht voor kinderen (deelname per kind: € 1,--). Aan de hand van foto’s van meer dan 20 originele details in het fort moeten kinderen zorgen dat ze letters verzamelen. De puzzeltocht daagt ze uit en leert ze om hun ogen goed de kost te geven. Als beloning voor de opgeloste puzzel krijgen ze een leuke verrassing.

Speel het spel: Spion in de Stelling!
Er
is iets ernstigs aan de hand op de Stelling van Amsterdam. Een groot militair geheim is gestolen: de kaart van de Stelling van Amsterdam. Er is een spion in ons midden! Jij kunt ons helpen om dit mysterie op te lossen, door mee te doen met het spel Spion in de Stelling. Op het fort vindt je allerlei puzzels en aanwijzingen en via de duivenpost het commandocentrum kun je alle informatie op een rijtje zetten. Kun jij genoeg hints vinden en de spion ontmaskeren? Kijk op www.spionindestelling.nl voor meer bijzonderheden. Speel het spel “Spion in de Stelling”, voor jongeren van 10 t/m 14 jaar. Dit kan op de dagen dat het fort geopend is. Kosten € 1,--.

Nieuwe vitrinegalerij
Het
fort is ook een nieuwe vitrinegalerij rijker, met daarin heel veel originele objecten waarmee de geschiedenis van met name de Tweede Wereld Oorlog wordt geïllustreerd. De super interessante galerij beslaat meerdere ruimten in het fort en deze expositie maakt een bezoek aan het fort zeer de moeite waard.

Trouwlocatie
Aanstaande bruidsparen, die op een bijzondere locatie willen trouwen, kunnen daarvoor sinds kort ook in het Fort bij Spijkerboor terecht. Het is erkend als officiële trouwlocatie, waarbij de karakteristieke uitstraling van dit voormalige verdedigingswerk, bij zal dragen aan een onvergetelijke dag. Heeft u trouwplannen? Informeer bij de fortwachter naar de mogelijkheden (info@fortspijkerboor.nl)

Aanmelden en kosten
Voor openstellingsdagen hoeft u zich niet op te geven, maar voor de rondleidingen kunt u zich vooraf aanmelden bij de ledenservice, T (035) 655 99 55. U kunt ook reserveren via www.natuurmonumenten.nl. De open dagen kosten voor leden van Natuurmonumenten 2,50 voor niet-leden 3,50 en voor kinderen t/m 12 jaar 1,-- . De rondleidingen kosten voor leden van Natuurmonumenten € 4,50, voor niet-leden € 7,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,--

En dan nog een tip: Tip: i.v.m. de winterfrisse temperatuur in het fort is het advies om, vooral in het voorjaar, warme kleding te dragen.
       

maart 2016

Brandveiligheid in 2016 ...

Wij moesten ervaren dat de brandveiligheidseisen voor de grootte van gebouwen waartoe ons fort gerekend wordt, de laatste jaren flink zijn verzwaard. Vooral de westgang boven in ons fort moest het ontgelden: géén nooduitgang! Om het fort conform die eisen aan te passen zijn historisch onverantwoorde bouwkundige ingrepen en een dure brandmeldinstallatie onvermijdelijk. Hier kan en wil Natuurmonumenten niet aan beginnen.

Het nu bereikte compromis is dat die westgang boven permanent wordt afgesloten. Dus inclusief de historische was- en toiletruimtes èn de tentoonstellingen van opgravingen en het historisch diorama. Voor het resterende toegankelijke gedeelte gelden de lichtere eisen van een wat kleiner gebouw. Bovendien zijn daar wel voldoende nooduitgangen. Op deze wijze kon "dus" het predikaat brandveilig worden verleend.

We zijn ongelukkig met dit compromis, of liever gezegd: deze amputatie. Het fort is een historisch gebouw dat gemáákt is om aanvallen, dus ook brand en rook, te weren. Maar de huidige brandveiligheidseisen zijn daar niet op afgestemd en blijkbaar kennen de regels ook geen pardon.

We zullen de komende tijd proberen de tentoonstellingen te verplaatsen naar ruimtes die wel toegankelijk zijn. De historische was- en toiletruimtes blijven uiteraard bewaard maar bezoekers zullen slechts foto's van deze ruimtes kunnen zien ...
       

september 2015

September en oktober 2015: Theaterfort!

puik

PontiVocale presenteert de muzikale psychologische thriller

"Geen Weg Meer Terug"

In ‘Geen weg meer terug’ zoeken drie dames een schuilplaats. In Fort bij Spijkerboor wacht het drietal een warm welkom bij de tante van een van hen. Binnen de beschutting van het grootste fort in de Stelling van Amsterdam kunnen ze weer zichzelf zijn. Even uit handen van hulpverleners, cipiers en medebewoners. Weg van alles en iedereen. Los van degenen die hen hebben getraumatiseerd. In de armen van de tante voelen ze zich veilig. Maar hoe vrij zijn ze? Waar kunnen ze nog op vertrouwen? Zijn ze wel veilig? Vertrouwde rituelen volgens een vast stramien geven de vrouwen houvast: ‘wat gebeuren moet, moet gebeuren!’.

‘Geen weg meer terug’ is een Puik-productie door PontiVocale:
- Conchita Amesz concept, spel, zang, kleding en schilderijen
- Hedy Cooke concept, spel en zang
- Anne Marie Leijdekker concept, spel en zang
- Katinka Nieuwenhuizen spel, tekst en regie-assistentie
- Arnaldo Lopez muziek
- Peter Zuurveld script en regie

Speeldata:
- de try-out is 12 september 20.30uur. Prijs voor deze try-out is € 5,--,
Reguliere voorstellingen:
- 18, 19*, 25* en 26* september om 20.30 uur.
- 16 oktober EXTRA VOORSTELLING om 20.15 uur.
- 16 oktober EXTRA VOORSTELLING om 23.15 uur.
- 23* en 24* oktober om 20.30 uur.
- 24* oktober om 23.00 uur ter ere van de Nacht van de Nacht.

Kosten € 12,50 pp
*) datum met sterretje is helaas uitverkocht! Twee extra voorstellingen op vr. 16 okt.

maximaal 30 bezoekers per voorstelling. Trek warme kleding aan. Kijk voor route informatie hier. Het fort heeft een invalidentoilet.

Reserveren is aanbevolen vanwege het beperkte aantal plaatsen per voorstelling. Bel 06-18651896 of mail naar p.zuurveld58@gmail.com. Toegankelijkheid voor rolstoelers is in overleg mogelijk.
       

juni 2015

Beemster bustours nu echt van start, elke woensdag t/m medio september.

Voorlopig elke woensdag van 17 juni tot medio september brengt een historische bus u langs alle Beemster bezienswaardigheden. Via het hop-on-off principe kan bij elke bezienswaardigheid uitgestapt worden en later op de dag de reis weer vervolgd worden. Uiteraard is Fort bij Spijkerboor één van de attracties! Derhalve zijn we ook al die woensdagen geopend, ook voor wie op een andere manier het fort aandoet. Meer informatie: klik hier.
   

januari 2015

Gedurende het hele seizoen 2015 zijn de volgende themaexposities te zien: Opgravingen; het Wereldoorlogmuseum; Commandant Schalk; kleding en attributen; de Bouwzaal.
Meer hierover op een speciale pagina, als onderdeel van "cultuurmonument", klik hier.
Wie in de geschiedenis van het fort geïnteresseerd is geraakt, kan ook een boekje kopen, gemaakt door onze vrijwilligers. Klik hier.
   

januari 2015

Bierfort, Bierveste ...

Onder de kundige hoede van de Nationale Bierbank wordt sinds 2014 BIER bewaard binnen dikke Beemster fortmuren, met als doel een beheerste rijping. Wie wil weten hoe dat uitwerkt op de smaak, kan zich opgeven voor een proefavond. Meer informatie, ook hoe u uw eigen bier in het fort kunt "beleggen", zie de website .
   

januari 2015

Trouwlocatie

Per 2015 is Fort bij Spijkerboor gepromoveerd tot één van de officiële trouwlocaties van de gemeente Beemster. Het huwelijk kan voltrokken worden in de kapel (zijvleugel van de grote poterne) of in de officierskantine (westvleugel). Meer informatie hier .
   

december 2014

Bittere Wasplaat, een zeldzame paddestoel

Dat een zorgvuldig ecologisch beheer zijn vruchten afwerpt, werd onverwachts duidelijk tijdens een excursie van de Wasplatenstudiegroep van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op de aarden deklagen van Fort aan de Middenweg en Fort bij Spijkerboor werd een rijke en feestelijk ogende verzameling graspaddestoelen aangetroffen. De mooiste ontdekking was de zeldzame Bittere Wasplaat. Er werd gesproken over honderden exemplaren. Een dergelijk aantal is uniek voor Nederland en daarbuiten.
Lees het artikel.
   

november 2014

Vrijwilligersexcursie 2014: fort Eben Emael

Met dank aan Xander én alle bezoekers die het afgelopen jaar onze fooienpot gevuld hebben, stond er op 9 november het Belgische fort Eben Emael op het programma. Voor wie het fort niet kent: een reusachtig fort, verstopt in leisteen, vlak bij Maastricht. Het fort is gebouwd in de jaren '30 om het Maasdal te bewaken, maar wordt bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 op een sluwe manier in no-time onschadelijk gemaakt.
Urenlang hebben we op, langs en vooral dóór het imposante fort gedwaald onder leiding van een uitstekende gids. De tijd vloog om. Zie beelden en filmpje van Harry Woker.
   

oktober 2014

25 oktober 2014: alwéér een Nacht van de Nacht

19.30 - 0.30 uur spannende verhalen bij Natuurmonumenten

Ooit was het in het fort elke nacht Nacht van de Nacht.
Kom en beleef hoe Soldaat Backx en zijn maats in het duister turen en elkaar verhalen vertellen, om wakker te blijven. Het zijn verhalen over de tijd dat de Beemster nog een wilde binnenzee was, met alle gevaren van dien. Heb je wel eens gehoord van het griezelige Groene Wijf? Dat zwom hier rond door die oude zee, ze had geen benen maar alleen een vissenstaart. En heb je wel eens gehoord van de schepen die hier zijn vergaan en de zeelui die hier zijn verdronken? En van Platte Thijs, de gevreesde rover, die hier nog steeds schijnt rond te spoken?
Brr, denkt soldaat Backx. Blij dat ik hier veilig op het fort zit! Maar ook over het fort weten de soldaten nog wel een sterk verhaal te vertellen…

Ga mee door de Nacht! En laat je op zaterdag 25 oktober tijdens de anderhalf uur durende vertelwandeling betoveren door de spannende, duistere maar ook altijd lichtvoetige verhalen van toen.

Programma Storytrail Fortgeheimen 25 oktober :
1e Voorstelling 19.30 uur: ontvangst met koffie/thee/fris. 20.00 uur: storytrail (- 21.30).
2e Voorstelling 21.00 uur: ontvangst met koffie/thee/fris. 21.30 uur: storytrail (- 23.00).
3e Voorstelling 22.30 uur: ontvangst met koffie/thee/fris. 23.00 uur: storytrail (- 00.30).

Toegang: €17,50. Echter: 10 EURO KORTING bij boeking vooraf, reserveer via de knop iDeal of overboeking met de actiecode "NACHTVANDENACHT” en betaal € 7,50 inclusief welkomstdrankje (i.p.v. € 17,50) op http://www.storytrail.nl/arrangementen/forten___fort_bij_spijkerboor.html .

PS: deze nacht gaat ook de wintertijd in, 1 uur extra!
   

september 2014

Boekpublicaties over de Stelling van Amsterdam

We zijn er trots op u te mogen laten weten dat het eerste Engelstalige boekpublicatie over de Stelling van Amsterdam is gelanceerd. In navolging van het succesvolle Nederlandstalige boek in 2013 is ook dit als ebook uitgegeven zodat het bereik zo groot mogelijk is. Met dank aan Alex Bishop, Engelsman en 'cultural heritage professional' bij o.a. de Nieuwe Hollandse Waterlinie, voor zijn onmisbare hulp bij de vertaling naar het Engels.

Het Engelstalige e-book kan worden gedownload via :
http://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/book/
Het Nederlandstalige e-book vindt u op:
http://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/publicaties/boek/


---

Press release - August 25th, 2014
iBook 'Introduction to the Defence Line of Amsterdam': flooded polders as an efficient means of defence.

Chapters
This iBook consists of 8 chapters. They address the reasons for construction, the building of the Defence Line, victualing, the use of the forts, the situation during the First World War (in which Holland was neutral) and the use of inundations. The book ends with a description of the modern day civil use of the forts. This varies widely, from studios for artists, hotels and restaurants to public authorities and nature conservation organisations.

A wealth of underlying information
Weblinks in the colophon unlock a wealth of underlying information, linking not only to websites by René Ros and UNESCO siteholder the Province of Noord-Holland, but also information about hiking and cycling routes and other recreational options.

About the authors
This book was written by René Ros and Alexander Senger. Alex Bishop was responsible for the English translation.
René Ros has done extensive research in the last 15 years on the Defence Line. Alexander Senger is a free lance communications consultant and photographer with an extensive archive of pictures on the Defence Line. Alex Bishop is an English cultural heritage professional based in the Netherlands. He is lead researcher on the Nieuwe Hollandse Waterlinie's UNESCO bid.

The e-book can be downloaded with more information via:
http://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/book/
 

juni 2014

Fiatjes 500 invasie

Op 7 juni was het fort bezet door kleine kleurige auto's en hun trotse bezitters! Mooi voorbeeld van een clubevenement met het fort een ontmoetingsplaats. Zie de fotoimpressie. Meer info over het het fort als verhuurlocatie vindt u hier.
 

april 2014

Tentoonstellingen, seizoen 2014

Jan Wullink heeft inmiddels DRIE MANSCHAPPENVERBLIJVEN ingericht met zijn indrukwekkende collectie militaria, betreffende de bezetting van Nederland in de tweede wereldoorlog. Deze tentoonstelling is te bewonderen tijdens de vrije openstellingen (zie agenda).

Twee enthousiaste archeologen zijn de afgelopen jaren bezig geweest met opgravingen op het fortterrein, vooral de afvalputten. Een zeer gevarieerde verzameling aan vondsten is in vitrines ondergebracht.

Verder zijn er diverse ruimtes ingericht met levensgrote dioramas die een historisch tijdsbeeld geven van het verblijf of een markante periode uit de historie van het fort.

En misschien, als er voldoende materiaal bijeengebracht kan worden, komt er ook nog een tentoonstelling over de periode 1947-1951, toen het fort gebruikt werd voor de detentie van dienstweigeraars en gestraften bij de politionele acties in Nederlands Indië. Wie materiaal of documentie voor ons heeft, graag een emailtje sturen naar admin@fortspijkerboor.nl.
 

oktober
2013

Nacht van de Nacht
Duistere activiteiten op zaterdagavond 26 oktober

Petroleumlamp

Lijkt het u spannend om het fort te bezoeken terwijl de elektrische verlichting is gedoofd? Dan is dit uw kans. Ga op verkenning in het 100-jarige fort, dat deze avond sfeervol is verlicht met kaarsen en olielampen.
Bovendien zijn er leden van de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging METIUS aanwezig. Vanaf het dak van het fort speuren zij met u de hemel af, terwijl u met eigen ogen door een heuse sterrenkijker de sterren kunt bewonderen.
Bij een bewolkte hemel verzorgen zij vanaf 20.30 uur een boeiende lezing over de sterrenhemel.

Het fort is deze avond, zaterdag 26 oktober, geopend van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig; de toegangsprijs is € 2,50 per persoon.

toelichting op Nacht van de Nacht:
Zolang als onze aarde rond de zon draait, is het leven op onze planeet afhankelijk van de cyclus van dag en nacht. Met de willekeurige toepassing van kunstmatig licht in allerlei vormen stellen wij onszelf en onze omgeving steeds vaker bloot aan ontregelende, hinderlijke en soms ongezonde invloeden. “Nacht van de Nacht” is een initiatief om onder andere met ludieke activiteiten de beleving van een ouderwetse nacht weer eens te ervaren, opdat we ons bewust blijven van dat dagelijkse rustpunt: de nacht.

 

september
2013

Nieuw boekje over Fort bij Spijkerboor

boekje

In het kader van het 100 jarig bestaan van het fort hebben onze vrijwilligers een interessant boekje vervaardigd.

Het boekje geeft naast een beeld van de ontstaansgeschiedenis, ook een chronologisch overzicht van het uiteenlopend gebruik van het fort gedurende de afgelopen 100 jaar. Van een stoer verdedigingswerk, via kille gevangenis, tot een authentiek cultureel erfgoed gelegen in een bijzonder natuurgebied. De verschillende tijdsbeelden zijn ontstaan uit archieven en publicaties, maar vooral uit gesprekken met direct betrokkenen en/of familieleden van hen die, wel of niet vrijwillig, met het fort te maken kregen.

Zo doende voegt het ook tal van nieuwe feiten en inzichten toe aan wat Hoogterp al beschreven heeft. Plus de jongste geschiedenis, onder de hoede van Natuurmonumenten.

Het boekje, 96 pagina's full colour glanspapier, is voor €7,50 te koop aan de balie van Fort bij Spijkerboor of te bestellen via boekwinkel@fortspijkerboor.nl. Verzendkosten per boekje €2,40; twee boekjes €3,00; drie t/m acht boekjes €3,60
 

september
2013

Terugblik!

collage feestactiviteiten

augustus 2013

Feest op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september

Dit weekeinde wordt het 100 jarige bestaan van Fort bij Spijkerboor gevierd! Hier alvast een indruk:

Activiteit 1: Pernel Nijenhuis (kleuterjuf)
1) Insectenhotel maken
2) Stenen beschilderen 
3) Canvasdoeken beschilderen
4) Potje tuinkers beschilderen/versieren

Activiteit 2: Frits Duinkerke ( het arsenaal)
Re-enactment van soldaten tijdens de eerste wereloorlog, zij waren in 1914 gemobiliseerd om het fort te bemannen

Activiteit 3: Rembrand Joosten / Buitensport
Met een toggle de gracht van het fort oversteken.
Daarna de fort muur beklimmen gevolgd door een hindernis parcours over het fortterrein.
Na het afleggen van het parcours met een vlot terug over het water naar de startplaats

Activiteit 4: wandelen met de boswachter
Met de boswachter wandelen over het blote-voetenpad.
Hierbij wordt een belevingspad aangelegd in het bos. Kinderen wandelen met de boswachter over verschillende elementen zoals: stenen, grond, stammetjes ed.

Activiteit 5: expositie
expositie opgravingen afval/stortputten vanaf 1913

Activiteit 6: officiële opening met genodigden
 

juni 2013

Zaterdag 15 juni was Ali B op Fort bij Spijkerboor...

En niet alleen Ali B. Kijk hoevelen deze dag zo leuk inkleurden: sfeerimpressie van Kenneth Stamp, met dank. Geweldig initiatief van de Cultuurcompagnie Noord-Holland.
Uitgelicht: onze Klaas met Ali B op de foto! En er is een Youtube filmpje van Ali's bliksembezoek per helikopter.
 

mei 2013

Zaterdag 15 juni: Ali B op Fort bij Spijkerboor!!
Rap, dance, drum & open podium tijdens Werelderfgoedweekend van 11.00 - 18.00 uur


Op zaterdag 15 juni staat Fort bij Spijkerboor in het teken van het Werelderfgoedweekend. Er zijn rap-, percussie- en dansworkshops voor kinderen en niemand minder dan Ali B komt om 16.30 uur optreden.

De zes beste rapworkshoppers winnen een plek naast deze rapper op het podium! Uiteraard is het fort te bezoeken.

Fort bij Spijkerboor is een bijzondere plek. Hier komen twee UNESCO Werelderfgoederen samen; De Beemster en de Stelling van Amsterdam. De Beemster, met haar unieke symmetrische verkaveling, ontstond door drooglegging vanwege behoefte aan landbouwgrond en buitenverblijven. De Stelling van Amsterdam is gecreëerd om het land onder water te kunnen zetten (inunderen) om zo de vijand buiten te houden. Dit jaar slaan deze twee werelderfgoederen, en daarmee de gemeente en provincie, de handen ineen en bieden een gezamenlijk programma aan tijdens het Werelderfgoedweekend. Op zaterdag 15 juni is Fort bij Spijkerboor het podium voor een optreden van rapper Ali B. De dag staat geheel in het teken van het thema ‘rap en werelderfgoed’.

Drum, dance en rap!
Ritme en improviseren, daar draait het om op Spijkerboor. Ontdek in de workshop ‘Trash Percussie’ dat alle voorwerpen een eigen klank hebben. Uit afvalemmers, kistjes, pannen of het fort zelf, halen deelnemers (8+) geluid. In de Workshop Rap maken kinderen (9+) een eigen tekst over het fort . De zes beste rappers uit de rapworkshop krijgen een speciale masterclass en treden daarna op met Ali B! Liever dansen? Tijdens de Workshop ‘Hiphop Dance’ leren de jonge deelnemers vanaf 9 jaar coole ‘moves’. Inschrijven voor de workshops kan op 15 juni vanaf 11.30 uur bij de informatiekraam op Fort bij Spijkerboor. Elke workshop eindigt met een kort optreden.

Ouders kunnen genieten van een hapje en drankje en het fort op eigen gelegenheid ontdekken. Ook is er de ‘Beemster Experience’, een filmcontainer waarin de bezoekers in terug in de tijd worden gevoerd. Het hele programma is te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl en www.beemster.net .

Entree fort: kinderen tot 15: € 1,-. Deelname aan workshops en bijwonen concert Ali B is gratis! Volwassenen: € 4,- of € 2,50 op vertoon van pas Natuurmonumenten.

Tevens gezocht: podiumdieren voor ons open podium op 15 juni
Naast de workshops krijgen ook jonge dansers en muzikanten op het gebied van street- of hiphop dance, drum of rap de mogelijkheid te laten zien wat zij kunnen. Zij kunnen op 15 juni een kort optreden verzorgen op het open podium. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met laurapeschar@cultuurcompagnie.nl .
 

maart 2013

Nieuw voor seizoen 2013

Stellinguitje Verrassende excursies naar onderdelen van de Stelling, onder andere Fort bij Spijkerboor. Initiatief René Ros en Wim de Natris, behoeft eigenlijk geen verdere aanbeveling.
 

januari 2013

In memoriam: Cor Kornman


Onze "supergids" en dierbare kameraad Cor Kornman is 27 januari overleden als gevolg van een slopende ziekte. Cor wilde niets liever dan het vrijwilligerswerk weer oppakken op zijn geliefde fort. Zijn optimisme heeft echter niet mogen baten.

Naar zijn wens vond de uitvaart plaats vanuit het fort, met een Russisch-Orthodoxe plechtigheid in de kapel.
 

oktober 2012

Filmpje van de laatste openstelling voor de wintersluiting

Gids Harry Woker heeft met een heel kleine videocamera net voor de wintersluiting een 12 min. filmpje gemaakt van ons fort. Gelukkig waren er relatief veel vrijwilligers op de laatste openstelling van dit jaar afgekomen, zodat zij ook bijna allemaal op de film staan. De film is voor u te zien en eventueel te downloaden vanaf deze site:
http://vimeo.com/52230977

Vanaf 1 april 2013 is het fort weer regelmatig geopend voor publiek.
 

juni 2012

Panorama Fort bij Spijkerboor

Hieronder een verrassend mailtje. Aan het verzoek voldoen we natuurlijk graag, met hartelijke dank voor zoveel moeite en het fraaie resultaat!

"Het was mij een waar genoegen het mooie fort bij Spijkerboor te mogen bezoeken. Ik heb mij flink uitgeleefd met 360-graden panorama-opnamen en er een virtuele toer van gemaakt. Ik heb die afgelopen weekend gepubliceerd op de website http://www.rondomkijken.nl. Ik hoop dat jullie het resultaat mooi vinden en ik zou het natuurlijk zeer op prijs stellen indien vanuit de website van Fort bij Spijkerboor een link naar Rondomkijken.nl kan worden gemaakt". Was getekend: Jos Steenstra.
 

mei 2012


fotoimpressie
"Op de Bres" Pinksteren 2012. Met dank aan vrijwilliger Harry W.
 

maart 2012

Rene Ros over de Stelling

Op woensdagavond 21 februari heeft Rene Ros voor de vrijwilligers, in het fort, een lezing verzorgd. De lezing was met name bedoeld voor een groot aantal nieuwe vrijwilligers, maar gezien de grote opkomst had het ook de belangstelling van de oude garde...
Wie er bij was kan beamen: Rene weet enorm veel en kan dat fantastisch overbrengen!
Lees het verslag met foto's:
> in acrobat (pdf) of
> in word (doc)
 

februari 2012

Nieuw in 2012

De agenda voor 2012 is bekend. Op 31 maart zijn de eerste rondleidingen. Extra evenementen zijn er tijdens Pasen, Pinksteren (alle Beemster forten!), in juli... en wellicht in september tijdens de Stellingmaand.

- maandag 9 april: Paasbrunch en speurtocht
Pasen op een originele manier vieren? Op Fort Spijkerboor kunt u genieten van een heerlijke paasbrunch. Voor kinderen is er een speurtocht en natuurlijk gaan we eieren beschilderen.
Begint om 9.30 en duurt tot 12.30. Kosten €17,50 p.p./ Kinderen tot 12 jaar €12,50 p.p.
S.v.p. vooraf aanmelden via Natuurmonumenten. VERVALT HELAAS, VANWEGE TE WEINIG AANMELDINGEN. HET MIDDAGPROGRAMMA GAAT WEL DOOR.

- van vrijdag 25 mei t/m maandag 28 mei (Pinksteren) is er het festival "Op de Bres" . Alle Beemster forten doen mee en dat zijn er maar liefst vijf: Fort bij Spijkerboor, Fort aan de Middenweg, fort aan de Jisperweg, Fort aan de Nekkerweg en Fort benoorden Purmerend. Dat is op zich al een unieke gebeurtenis. Lees hier het persbericht (acrobat reader vereist).

- zaterdag 7 en zondag 8 juli van 15.00 tot 22.00 is er het culinaire festijn Bourgondisch Beemster.

- de vaararrangementen van museum "In't Houten Huis" in de Rijp, inclusief rondleiding op het fort, zijn dit jaar op zondag 3 juni, zondag 22 juli en zondag 5 augustus. Meer informatie klik hier

- tijdens de vrije openstellingen:
is er een mooie WO II verzameling te bezichtigen van Jan Wullink (mits Jan aanwezig is).
is er voor jongeren van 10 t/m 14 jaar het spel “Spion in de Stelling” te spelen. Kosten € 1,00

 

juli 2011

Stellingmaand 2011: Fort aan de Jisperweg voor 1 dag open

Op verzoek van omwonenden gaat het Fort aan de Jisperweg voor 1 dag open op zondag 18 september van 10.30 tot 16.00 uur.

Entreeprijzen: leden Natuurmonumenten € 2,00  niet leden € 3,50 en kinderen tot 12 jaar € 1,00.

Let op: er zijn geen voorzieningen (toilet e.d.) en voor verlichting dient u een zaklamp mee te nemen. Gidsen staan klaar om u alle info over deze mooie locatie te vertellen en u daarbij rond te leiden. Vergeet ook uw stellingpaspoort niet!

Meer informatie: website Natuurmonumenten
(NB: als niet direct de pagina van Fort aan de Jisperweg geopend wordt, typ dan bij zoeken "Jisperweg" in)

Stellingmaand 2011: Workshop beeldhouwen

Datum: zondag 25 september 2011 in Fort bij Spijkerboor (11-17 uur)

Wordt verzorgd door Hans de Boer en Hans Kaijer, beiden woonachtig te Schermerhorn.

Maximaal aantal deelnemers is 10 personen. U kunt informatie opvragen of zich opgeven via h.d.deboer@quicknet.nl of hjm.kaijer@quicknet.nl.

Daarnaast kunnen de overige bezoekers van het fort gedurende de dag even voelen hoe het is om in stenen te vijlen, te hakken en te breken en daarna heel veel schuren. Misschien wel een inspiratie om dit zelf een keer te gaan doen.

Toelichting:
In het jaar 2000 ontdekten Hans de Boer en Hans Kaijer dat ze dezelfde interesse hadden, namelijk beeldhouwen. Ze zijn vanaf 2001 diverse workshops gaan volgen om hun technieken verder te ontwikkelen, o.a. onder leiding van Afrikaans beeldhouwers. Daar hebben zij veel van geleerd, zoals met verschillende soorten steen en technieken te werken. Dat varieert serpentijn tot spring stone en van graniet tot speksteen. Na een aantal jaren voor zichzelf beelden te hebben gemaakt, kwam het idee om in de vorm van workshops aan andere mensen het mooie van beeldhouwen te laten zien maar ook om het te zelf te beleven. En met succes. Zie foto’s www.bloemenpluktuin.com/workshops

Een aantal keren per jaar wordt met een groep mensen op een verrassende locatie workshops gegeven. Aan het eind van de dag vertrekken de deelnemers met een compleet afgewerkt beeldje. Gereedschap om te beeldhouwen is die dag ook aanwezig. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd.

 


Stellingmaand 2011: Piratenkoor "de Landlubbers" treedt op

zaterdag 24 september, in het kader van de Stellingmaand, gaat piratenkoor "de Landlubbers" 2 sessies van 20 minuten zingen, de eerste om 14.00 uur en de tweede om 15.30. Het koor bestaat uit 33 mannen en 2 vrouwen. Begeleid door viool, trekzak, banjo, gitaar en bas en onder de vakkundige leiding van dirigent Amy Obdam zingt dit koor Engelse, Ierse shanty’s en seasongs. Ook een Nederlandstalig zeemanslied gaat dit koor niet uit de weg. Door hun enthousiasme is een optreden van “de Landlubbers” een lust voor het oog en het oor. Op www.landlubbers.nl vindt u meer informatie.

STELLINGMAAND: Fotoexpositie tijdens Open Monumentendagen 10 & 11 september

Foto Collectief Contour uit Heiloo verzorgt, na het succes van 2010, ook dit jaar tijdens de Open Monumenten dag een boeiende expositie in Fort Spijkerboor, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze jonge en vooruitstrevende fotoclub zal groots uitpakken en stelt een 30-tal werken ten toon die zullen aansluiten bij de thema’s van de Openmonumentendag, bedreiging en geborgenheid, daarnaast zal ook vrij werk te zien zijn.

Opvallend aan deze expositie is de originele manier van presenteren van het werk. Collectief Contour wil graag buiten de gangbare paden treden. Naast de beelden is dat ook de manier van presenteren voor deze club. De geëxposeerde werken zullen tevens worden aangeboden voor verkoop.

De Open Monumentendag biedt u de gelegenheid Fort Spijkerboor te bezoeken met zijn prachtige historie. Daarnaast is de toegang vrij tot de boeiende expositie van Collectief Contour. Openingstijden: 10 en 11 september van 11 tot 17 uur.

juni 2011

Spion in de Stelling

Om jonge bezoekers naar de forten te trekken, heeft Waag Society in samenwerking met forteigenaren en –beheerders het spel ‘Spion in de Stelling’ ontwikkeld voor jongeren tussen 10 en 14 jaar. Het spel is onlangs getest op Fort bij Spijkerboor door twee klassen van het Oostvaarders College uit Almere. Zowel de leerlingen als de docenten vonden de middag spannend, uitdagend en leuk. Laura (12 jaar) vertelt enthousiast: “Je kunt echt iets beleven en ontdekken. Superleuk, want je ziet niet elke dag een fort.”

Spion in de Stelling is zomer 2011 te spelen op
Forteiland Pampus, het Muiderslot, Kustbatterij bij Diemerdam, Fort bij Spijkerboor en Fort bij Krommeniedijk.
Meer informatie over Spion in de Stelling is te vinden op www.waag.org/fortenspel

Kunst op Kamers: HET VERVOLG.

Vrijwilligers en kunstenaars hebben het fort ingericht voor de kunstmanifestatie "Kunst op Kamers - Het Vervolg". Het fort is ruimte, decor en inspiratiebron. Voor wie ook maar enigzins belangstelling heeft voor hedendaagse kunst is het warm aanbevolen een kijkje te nemen in de weekeinden 25-25 juni en 2-3 juli 2011. Meer informatie: http://www.kunstopkamers.nl/vervolg/index.html

Let op: er kunnen alleen passe-partouts worden gekocht die voor alle dagen en ook voor Kunst op Kamers in De Rijp gelden, tezamen met een mooie - unieke - herinnering. Kosten EU 30, 2e persoon EU 15. Dus... bedoeld voor wie er echt de tijd voor neemt.

Een pendeldienst met boten en oude bussen tussen De Rijp en het fort is bij de prijs inbegrepen. Tip: de auto is het gemakkelijkst in De Rijp te parkeren. Ga eerst de kamers in De Rijp bekijken en laat u dan per boot/bus naar het fort brengen waar ook heerlijke catering is met dans en levende muziek.

april 2011
december 2010

Terugblik seizoen 2010, vooruitblik op seizoen 2011

In 2010 ontvingen we ruim 5200 bezoekers, bijna 1200 meer dan in 2009. Er is was dan ook veel te zien en te beleven in het fort, denk bijvoorbeeld aan de tijdelijke en permanente tentoonstellingen (mobilisatie, commandant Schalk, collectie militaria van Dennis en Jan) en diverse leuke evenementen. Voor 2011 staat ook weer het een en ander op stapel, met als voorlopige klapper de manifestatie "Kunst op Kamers - het Vervolg" Geselecteerde kunstenaars uit de regio hebben in de weekeinden van 25-26 juni en 2-3 juli het fort veroverd- nee, betoverd - met indrukwekkende creaties in beeld, geluid en met theater. . .
Andere initiatieven:
- Dennis en Jan blijven bereid hun mooie collectie historische militaire voorwerpen in het fort te tonen.
- 2de Paasdag, maandag 25 april van 9.30 tot 12.30 uur komt er een programma voor ouders met kinderen. Start om 9.30 uur met paasspeurtocht, aansluitend Paasbrunch en eieren schilderen. Aanmelden verplicht, aangepast tarief.
- 2de Pinksterdag, maandag 13 juni is er een speciaal programma met toneel, muziek en kunst.
- Fortenspel: Spijkerboor wordt het belangrijkste fort uit de Stelling in een virtueel avontuur dat gevolgd kan worden met behulp van de computer, de mobiele telefoon maar natuurlijk ook bij een "echt" bezoek. Vooral voor scholen.

Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk!

oktober 2010

30 oktober Nacht van de Nacht

2010 organiseren de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu de zesde Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht vinden publieksactiviteiten plaats om te genieten van de duisternis en worden lichten gedoofd. Gemeente Beemster doet mee aan de Nacht van de Nacht 2010.

Voor deze gelegenheid is Fort bij Spijkerboor opengesteld voor publiek. Zo kunt u het fort verkennen in avondlicht. Uw bezoek wordt voorafgegaan aan een welkomstwoord door de heer J.R.P.L. Dings, wethouder van de gemeente Beemster. Daarna wordt een presentatie over sterren met de titel ‘een reis door het heelal’ gegeven door de heer L.J. Lambach van de vereniging AWSV Metius. Buiten kunt u zelf met eigen ogen de sterren bewonderen door een echte sterrenkijker.

Begintijd: 19:30 uur. Kosten: Geen. Aanmelden: niet nodig.

augustus 2010

Stellingmaand september 2010: het programma is bekend!

juli 2010

27 juli: feestelijke opening van de vitrine ter nagedachtenis aan Commandant P. Schalk.
Klik hier voor het bericht!

april 2010

Extra activiteiten in mei en juni op Fort bij Spijkerboor:

In het kader van de actie: "Ontdek de Groene Stelling" zal ook op Fort bij Spijkerboor veel te beleven zijn:
- op zaterdag 8 mei is er een fietstocht langs de forten van de Beemster. Het evenement begint om 12 uur bij Fort bij Spijkerboor en gaat langs Fort aan de Nekkerweg, Fort aan de Middenweg en fort aan de Jisperweg, inclusief rondleidingen. Deze forten zijn normaal niet toegankelijk. Aanmelden via Natuurmonumenten. Zie ook de flyer.
- op donderdag 13 mei , Hemelvaartsdag, wordt op het fort de "Open Beemsterdag" gevierd, met een presentatie en diverse activiteiten & ambachten Zie de flyer.
- op vrijdag 18 mei is het fort een stempelpost voor deelnemers van de Alkmaarse Wandelvierdaagse, dag 3.
- 19 en 20 juni is er het "Werelderfgoedweekeind". Op en rond de Beemsterforten (o.a. Fort bij Spijkerboor, Fort aan de Jisperweg en Fort aan de Middeneg) organiseren Cultureel Erfgoed Noord-Holland en Stichting Beemster Werelderfgoed gezamenlijk het hele weekend een scala aan activiteiten voor jong en oud. Het weekend staat in het teken van de UNESCO Werelderfgoederen in Nederland.

16 januari 2010

Wilgen knotten in de sneeuw (fotoreportage volgt)

Op 16 januari 2010 ontvingen we de nazaten van de fam. Schalk. Zij schonken/overhandigden het orginele schilderij + zijn zwaard aan het fort. Dit is best een belangrijk moment; de oude geschiedenis komt terug!! Er zal een vitrine ingericht worden in de onderofficiersruimte op de eerste etage, als eerbetoon. Schalk was Commandant in de periode direct na de tweede wereldoorlog tot april 1947, toen het fort "straf- en interneringskamp voor politiek delinquenten van het Directoraat Generaal voor de Bijzondere Rechtspleging" was. De gedetineerden in die tijd waren collaborateurs met het nazi regime, zoals NSB'ers, die niet enkel hun straf moesten uitzitten maar ook in de maatschappij voor hun eigen veiligheid moesten vrezen. Hij werd zowel door zijn superieuren als door de gevangenen gewaardeerd en geroemd om zijn humane beleid.
Zie alvast enkele filmpjes op youtube (fotoreportage volgt later):
- overhandiging pentekening van het fort
- overhandiging van het schilderij van Commandant Schalk
- overhandiging van het zwaard van Commandant Schalk
- de lepeltjes die de gedetineerden als geschenk aan Commandant Schalk gemaakt hadden
- dankwoord fortbeheerder aan de familie / nazaten van Commandant Schalk voor hun schenkingen

januari 2010

bekijk de openstellingen in 2010!

De tentoonstelling over het thema MOBILISATIE blijft nog tot nader order te bewonderen, zie verder hieronder. Wie vorig jaar niet op het fort geweest is, zal ook zien dat de westvleugel boven veel nieuws te zien geeft, zoals een levensgroot diorama en een ruimte waaro.a. vondsten uit de afvalputten worden getoond.

december 2009
oktober 2009

Oktober: laatste kans voor een bezoek aan het fort in 2009

De tentoonstelling over het thema MOBILISATIE (inclusief de bijzondere verzameling kleding en attributen van Dennis Luit en Jan Wulink), is nog te bewonderen, dus als u komt, reken op een interessant uurtje extra! Zie agenda / openingstijden

Op 24 oktober wordt, op initiatief van de gemeente Beemster, de "nacht van de nacht" op Fort bij Spijkerboor gevierd. Zie de flyer

augustus
2009

September 2009 STELLINGMAAND

Het fort is alle weekeinden geopend, met een tentoonstelling over het thema MOBILISATIE. 12-13 september demonstratie DAF materieel incl. geschut; 19-20 september tokkelen en abseilen; 26 en 27 september re-enactment. Zie de flyer voor alle informatie!

maart
2009

Fietstocht door de Beemster langs de geschiedenis en de natuur van de Stelling van Amsterdam

Op 26 april wordt ter ere van de Groene Stelling, de opening van het Stellingseizoen, een fietstocht georganiseerd door de zuidelijke Beemster. De fietstocht start bij Fort bij Spijkerboor en volgt een stuk van de nieuwe fietsroute door de Beemster, die vanaf dat moment ook op de website www.stellingvanamsterdam.nl is te downloaden. Onder leiding van Rob Schimmel, de samensteller van de fietsroute en een rondleider van natuurmonumenten, wordt een bezoek gebracht aan het Fort aan de Nekkerweg, het Fort aan de Middenweg en het Fort aan de Jisperweg. Bij het Fort aan de Nekkerweg vertelt de eigenaar Frank Bart over de plannen rond het informatiecentrum en de andere voorzieningen die in het fort worden ondergebracht. Op het Fort aan de Middenweg wordt duidelijk hoe afwijkend de vegetatie op het fort is. Op het Fort aan de Jisperweg richt de aandacht zich op de fortgracht met zijn oorspronkelijke vispopulatie. Onderweg is er ook uitgebreid aandacht voor de fraai gerestaureerde inundatiesluis in de zuidelijke ringdijk van de Beemster. De fietstocht is ongeveer 16 kilometer lang
Start: 13.45 uur bij het Fort bij Spijkerboor.
Einde: 17.30 uur zijn we weer terug bij het startpunt.
Kosten: € 2,50 per persoon.
U kunt zich voor deelname opgeven via de website van natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl

januari 2009

De openstellingen 2009 zijn vastgesteld, zie > agenda / openingstijden.

Op 22 januari zond de NCRV een documentaire over het Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam uit. Daarin royaal aandacht voor Fort bij Spijkerboor met fortbeheerder Xander Meijers in de hoofdrol. Voor wie het gemist heeft: klik hier.

Op zaterdagen 17 januari, 7 februari en 28 februari wordt op het fort gewerkt door vrijwilligers (eventueel ook op de zusterfort Jisperweg). Zaterdag 14 maart is de opstartdag om het fort weer helemaal gereed te maken voor de het bezoekseizoen. Zie de fotogalerie.

In de stellingmaand zal het fort waarschijnlijk alle 4 weekeinden open zijn. Het thema is "mobilisatie", wat op Fort bij Spijkerboor vanuit de geschiedenis van het fort goed belicht kan worden: het fort heeft in minstens twee mobilisaties een rol gespeeld. Vrijwilligers en alle anderen die suggesties, kennis, gegevens enz. hebben kunnen zich graag bij de fortbeheerder of bij Jan Oostingh melden. Elk weekeinde krijgt zijn eigen invulling.

Er wordt hard gewerkt aan een kleine opstelling in het fort over "hoe het vroeger was". Daarvoor is één ruimte aand de recent vrijgemaakte keelgang gedeeld door middel van een vensterwand (mooi werk, Gerard en Willem). Bezoekers kunnen door dat venster een afgesloten ruimte bekijken waar bijvoorbeeld een manschappenverblijf wordt getoond. Het vertrek ernaast wordt ingericht als expositieruimte van o.a. voorwerpen die bij het uitgraven van de afvalputten te voorschijn zijn gekomen. Zie de fotogalerie.

november 2008

Ruim 3500 bezoekers wisten de weg naar het fort te vinden in 2008.

Het verslag van de afsluitvergadering is hier te vinden (alleen voor vrijwilligers).

De vrijwilligers hebben de afsluiting van het seizoen gevierd met een bezoek aan Fort Benoorden Spaarndam, een fort in de Stelling van Amsterdam dat nog "in ruste" is. Een zwerftocht geleid door twee vrijwilligers van de Stichting Krayenhof door het natte fort gaf vele verrassingen te zien bij licht van kaarsjes en zaklantaarns. Vooral de bijzondere schilderingen die de laatste jaren door vrijwilligers voorzichtig zijn blootgelegd maakten indruk. Maar ook de zwammen en schimmels lieten hun sporen zien... prachtig maar niet bepaald hoopgevend voor de conservering van het fort. De provincie zoekt instellingen die het fort willen opknappen en een nieuwe functie willen geven. Dat zal wel het einde zijn van de bijzondere sfeer die er nu heerst; wat ons betreft: helaas!

september 2008

Verhalenvoorstelling 27 september 20 uur: "DE OUDE GENERAAL"

Onder deze titel presenteerde de voordrachtskunstenaar Carool Popelier een prachtige verhalenvoorstelling, zeer goed passend in de entourage van Fort bij Spijkerboor. Zie de fotopagina!

Dit verhaal gaat over de ‘moeder van alle oorlogen’, de beruchte Trojaanse oorlog uit de dertiende eeuw vóór Christus. Deze oorlog tussen de oude Grieken en de stad Trojanen (op de NW. kust van het huidige Turkije) woedt in feite nog steeds overal op de wereld, soms ver weg, soms akelig dichtbij. Het gaat over een oorlog, waarin wij voortdurend verwikkeld zijn maar die we in alle hevigheid ontkennen. Wat voor positie, ‘stelling’, nemen wij in ten aanzien van onze ‘vijand’?.... “De oude generaal” is een man, die herinneringen ophaalt aan wat hij toen heeft meegemaakt. Zijn relaas begint vrolijk en welgemoed – zoals zo velen welgemoed aan een oorlog beginnen – maar gaandeweg vertelt hij meer en meer over zijn contact met een van de grootste Griekse helden toentertijd: Achilles. Wijd en zijd beroemd, maar volgens de generaal een schoft, een beest.

Het is een verhaal over een mens, die enthousiast aan iets begint, maar gaandeweg zich afvraagt waar hij en al die anderen aan begonnen zijn en in hemelsnaam nog mee bezig zijn. Herinneringen aan machtsconflicten en huidige oorlogssituaties dringen zich onmiskenbaar op.

Een indringende voorstelling – bedoeld voor een volwassen publiek – over onze voortdurende hunkering naar vrede en menselijkheid, in en buiten onszelf, die verder gaat dan een gewoon verhaal over een oude oorlog. Zoals gewoonlijk bij de vele theatrale voordrachten, die Carool Popelier her en der in den lande presenteert, voorzien van prachtige dia’s uit de kunst van vele eeuwen, die op dit verhaal is geïnspireerd, aansprekende gedichten uit de Europese literatuur (in Nederlandse vertaling) en indringende muziek op band! Een eeuwenoud verhaal over een oeroude oorlog, maar o zo actueel en tot nadenken stemmend.

Bezoek informatie:
De voorstelling begint om 20.00 uur. Aanmelding vooraf is noodzakelijk via de site van
Natuurmonumenten, kies Fort bij Spijkerboor als natuurgebied met als datum 27 september. Het fort is open vanaf 19.00 uur en kan dan tot 19.45 uur bezichtigd worden. LET OP: met deze voorstelling komt de eerder aangekondigde avondopenstelling bij kaarslicht te vervallen.

Toegang fort + voorstelling + koffie/thee bij binnenkomst:
- leden NM op vertoon van lidmaatschapskaart € 5.00
- niet leden € 7.50
Bekijk ook de flyer .

augustus 2008

Het STELLINGPASPOORT is er weer!

In het kader van Stellingmaand 2008 is het stellingpaspoort weer verkrijgbaar. Een aansporing om alle forten van de Stelling van Amsterdam te bezoeken. Ga naar de balie om te zien wat er zo al te koop is op Fort bij Spijkerboor.

Feestelijke opening van de STELLINGMAAND op Fort bij Spijkerboor

Op 29 augustus werd de Stellingmaand ingeluid met een feestelijke en spectaculaire receptie op Fort bij Spijkerboor, inclusief de premiere van "Fort Nederland". Bekijk de fotopagina !

Het MUZtheater en Danstheater AYA openen stellingmaand

Speciaal voor de Stellingmaand hebben het MUZtheater en AYA Danstheater de handen ineen geslagen voor een theatraal evenement, waarbij de bezoeker al wandelend in en rondom het fort getrakteerd zal worden op zang, dans en spel. Regisseuse Annemieke Delis en choreografe Wies Bloemen laten zich voor dit multidisciplinaire project inspireren door het roerige verleden van Fort bij Spijkerboor. Deze 30 minuten durende voorstelling is de voorloper van een avondvullende productie in de zomer van 2009.

FORT NEDERLAND
We gaan terug naar het jaar 1910, een tijd waarin het fort volop in gebruik was. Om de vijand buiten te houden, om Amsterdam te verdedigen. Met verhalen over liefde, over verlangen. Over hoe de liefde broeit wanneer je gescheiden bent door oorlog, grenzen of zeeën. Met verhalen over wachten. Elk moment kun je worden aangevallen, maar wat als ‘elk moment’ al een jaar duurt?

Publieksvoorstellingen vinden plaats op:
Zaterdag 30 augustus om 19.30 uur
Zaterdag 6 september om 14.00 uur
Zondag 7 september om 14.00 uur
Op deze dagen is Fort bij Spijkerboor overdag geopend om te bezichtigen van 13.00 tot 17:00. Voor de avondvoorstelling zal het fort van 19.00 tot 21.00 uur geopend zijn.

Prijzen (incl. toegang tot het fort)
Kinderen tot 12 jaar: €4,-
Volwassenen: € 8,-
Gezinskaart (2 volw. + 1 kind): € 17,50
Gezinskaart (2 volw. 2 à 3 kinderen): € 20,-
Meer Informatie over de voorstelling: klik hier.
Aanmelding: klik hier

januari 2008

De iepenopslag is verwijderd om andere planten een kans te geven, de vrijgemaakte keelgang is afgewerkt, er is een extra deur met ruit in de kleine ingang geplaatst. De koffieautomaat is afgevoerd ten gunste van een koffiebar. Dat en nog veel meer te zien op de fotopagina.

december 2007

De vrijwilligers hebben flink geklust en hebben de wilgen geknot. Het hout wordt gebruikt voor milieuvriendelijke borders en omheiningen, o.a. bij het IPA huis. Klik voor de fotopagina.

december 2007

13 december 2007 is de website online gegaan, onder een eigen domeinnaam www.fortspijkerboor.nl. Vooral bedoeld om meer duidelijkheid te geven over de openstellingen en de bezoekregeling.
Dit initiatief komt mede vanuit de vrijwilligersgroep. Vooralsnog is de opzet van de website simpel gehouden. Vragen en opmerkingen over de website? Mail naar admin@fortspijkerboor.nl.

Oud nieuws maar interessant:

Link: Projectenbank

Link: Architectenbureau Fritz

Link: Filmpje in Quicktime Marja Sonneveld

Homepage:
Homepage